Woensdag weetje #65

Woensdag weetje #65

Flossen bij kinderen? Zo jong al?
Vaak is het het laatste wat we doen voor we naar bed gaan: flossen. Waarom doen we dit eigenlijk en is het wel echt nodig om te doen?

Er zijn negatieve artikelen over flossen in het nieuws geweest afgelopen jaar. Het zou niet effectief genoeg zijn, erger zelfs, helemaal niet nuttig. Volgens het nieuws zou het effectiever om een tandenstoker of een rager te gebruiken. Bij volwassenen zit hier zeker een waarheid in, maar voor kinderen ligt dit anders.

Kinderen hebben vaak strakke contactpunten waar vuil tussen gaat zitten. Dat vuil krijg je er niet tussenuit met een tandenstoker of rager, aangezien de ruimte tussen de tand of kies te smal is. Hiervoor kan flossdraad- -vork effectief zijn!

In de praktijk hebben wij mooie resultaten behaald bij ouders die hun kind elke avond hebben geflosst. Beginnende gaatjes tussen de tanden kunnen zo stabiel gehouden worden en ook preventief is het zeer effectief. We raden bij kinderen aan om ‘flossvorkjes’ te gebruiken. Deze zijn makkelijker in gebruik.

Het is de bedoeling dat kinderen tot 12 jaar niet zelfstandig flossen, aangezien zij het tandvlees kunnen beschadigen als de floss verkeerd wordt gebruikt. Flossvorkjes zijn verkrijgbaar bij drogist en supermarkt.

Wilt u ook beginnen met flossen bij uw kind? Kom gezellig langs in de praktijk, dan leggen wij het even uit!